Wednesday, July 6, 2011

mesin ku rosak...


Emmm dah lama aku sepi sebab mesin jahitku buat hal.. sian aku..



Tapi semalam orang Singer dtg umah dan baiki mesin dan bagitau aku soal jawab mesin..takkanlah mesin baru rosak..



Tapi yang salah cara aku yg' tersalah dan tak terpandang.'. so kat sini aku nak kongsi skit pasal cara masukan jarum yang betul.




Singer: ' oo jahitan lompat ye..'




saya: 'ah 'ah lepas tu benang putus putus'



Singer : ' lain kali bila masukkan jarum buat macam ni.. nampak tak garis lurus ni?,.. yang ada kat jarum.. pastikan ianya menghala ke tempat yang sama dgn benang di masukkan.. lepas tu pastikan ianya masuk penuh kedalan tempat jarum ..jangan sampai separuh awak terus kunci jarum tu.. tu la jadinya dia putus dan lompat lompat. sbb dia punya tempat utk benang bawah dan atas bersambung tu punya alignment lari...'

saya: 'oooooh cangitu...'




singer:' emm tgk ni betul betul... faham tak?'



saya: ' faham faham.."




Elok dah ..jahil gak aku ni.. ke tak ingat,,? mana mana mesin pun sama.. basic laa, Pesal ko tak tau..? Sebab aku tak ambik tau.. kau selalu guna jarum dah pasang jeee.. bila tukar mula la salah pasangg.. tak biasa... heheee..
TQ yeeee.
 Jangan la berserabut ..kalau kita guna ok je.. Tapi bila tukar jarum tak ok... sahla tu salah pasang jarum...


Test jahit dah ok ..best nyee bestnye!!!

7 comments:

  1. Salam....terima kasih le bebanyak...post ni dh selesaikn masalah saya 2hari 2 malam...rasa fed up sgt...akhirnya selesai..tq..

    ReplyDelete
  2. Salam....terima kasih le bebanyak...post ni dh selesaikn masalah saya 2hari 2 malam...rasa fed up sgt...akhirnya selesai..tq..

    ReplyDelete
  3. sama sama... moga bermanfaat..

    ReplyDelete
  4. Tq so much...syukur alhamdulillah....anak saya di UM suruh jahit 50 beg cerut Dan due date dia 30 hb okt ni...Baru Siap jahit 13 ,mesin buat hal pulak...sehari suntuk dok godek mesin tapi tak elok-elok....lepas baca dan follow baru OK...Dan semuanya hanya sbb sebatg jarum yg salah letak..hanya Allah yg dpt membalas jasa puan ini. Harap dpt terus membantu......walaupun jwp mcm remeh tapi kesusahan yg kita alami,mcm anak nangis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu saya... sesama. saya suka dapat bantu anda.

      Delete
  5. Assalam..nape bila menjahit..benang atas keluar dr jarum dia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slam.. benang atas tegang... laraskan pelaras benang dgn putar krew supaya longgar sedikit.
      atau puan salah pasang benang.. cek balik.

      Delete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails