cookieChoices = { }

Pola

Salam semua,
Semua salinan pola di sini adalah percuma. Untuk kita berkongsi ilmu.
Sekiranya anda  sudi, berbesarlah harapan saya agar tidak memberi salinan pola ini pada sesiapa. Sekiranya ada orang yang berminat  mendapatkan pola yang sudah bercetak atau belum dari anda, sila minta mereka melawat ke blog saya ini.
Itu sudah saya anggap anda membantu saya meningkatkan traffic ke blog saya. Jasa anda amat saya hargai. Dan kalau tolong klik pada iklan di blog saya, itu dah dikira bonus untuk saya.
Terima kasih banyak banyak di ucapkan.
Semoga Allah merahmati ilmu yang kita kongsi bersama.

1. POLA KASUT MERAH


KASUT MERAH


INI pola untuk toturial KASUT MERAH. sila print sehelai dalam saiz A4. dan ikuti tutorial di sini toturial kasut merah


2. POLA TOY KETAM

Sila print semua pola ini dalam paper A4, penuh untuk mendapatkan saiz asal.

Ok itu saja untuk pola toy ketam.. boleh ikuti tutorial di link ini. buat toy ketam

3. DRESS XXXL



selamat mencuba.. senang je...

4. Dress Jom buat/ dress Adriyana


5. DRESS black yellow


untuk dress bawah sila lipat kain pdbegini dan seperti bulatan.. ukuran labuh ikut suka dan bahagian tengah sama dengan ukur lilit pinggang.
 
CARA NAK GUNTING DRESS BAWAH - dlm ilustrasi menggunakan paper.. untuk faham macam mana dress bawah ni dipotong.
ni contohnya sehelai kain.. so sila lipat dua kain ni..

ok .. lipat dua macam ni

kemudian sila lipat lagi seperti ni.. pastikan hujungnya sama..

nampak ye.. bahagian tengah dan tepi akan jadi macam ni..

lipat sikit tengahnya. Tandakan supaya kita boleh dapat sama panjang lebarnya..




dah siap tanda bolehlah gunting
kalau tak pasti ukur dengan pembaris agar semua sudut sama tandakan. boleh guntung ikut labuh yang anda suka atau labuh anak.. saya ambik dalam 8-10 inci.

tandakan bahagian tengah.. pastikan sama juga jejarinya.. ambik dalam 3. inci..kalau rasa nak tambah boleh. bila jahit tak ngam boleh ubah..tapi kalau dah gunting besar susah nak adjust...

ni rupanya bula bahagaian bulat di potong

ni hasil skirt plum yang siap digunting... cantikkan? sedia di cantum dengan bahagaian badannya..pakai kain lembut dan mudah jatuh sangat cantik..
 
5. PLOM FATIN
  Sila print semua pola ini dalam paper A4, CANTUMKAN SEPERTI DALAM RAJAH INI. Semua nya ada 6 keping. Ada arahan pada pola. Untuk menggunting bahagian plum sila ikut ilustrasi black yellow di atas, tetapi ukuran jejarinya ikut seperti yang saya tuliskan pada pola anda. Jika anda kurang faham, sila tinggalkan komen .
pola plum penuh


pola baju pom plum 2


pola baju plum 3


pola baju plum 4

pola baju plum 5

pola baju plum 6


pola baju plum 1




111 comments:

  1. mta halal ye sis nk copy print, mdh2an Allah murahkn rezki sis sbb ikhlas brkongsi ilmu yg sgt brmanfaat...

    ReplyDelete
  2. As salam... Nk tnya material.ape yg ssuai utk breast pad & padding yg sesuai...tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya guna pul..utk elak leaking dan fabrik sama mcam Cloth diapers

      Delete
  3. walaikum salam.. kalau pad untuk susu ibu dari keluar saya pakai lapisan dalamnya microfiber danluarnya PUL. supaya microfiber menyerap dan buat kita rasa kering dan selesa dan fabrik PUL akan elak susu dari mudah bocor pada pakaian. Itu je dr saya yg ilmu tak seberapa ni..

    ReplyDelete
  4. salam sis,
    utk pola adriyana tu..bahagian kain tu kurang jelas @.@ explain please..sob sob..sbb tgk gambar baju tu sis suruh potong melintang?? @.@
    *blur..

    thnks sis!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf humaira.. kalau tak clear.. saya suka orang Tanya.. sbb maksudnya ada orang baca.. tq for ask. ok untuk labuh skirt tu...
      gambar tu ilustrasi..untuk labuh skirt sila gunting pada kain pada kain lebar 45 inc dan panjang satu meter.
      Kain asal tegak dan mengikut ira kain.. sila gunting senget tau.. maksudnya tak ikut arah kain.. Untuk skirt akak ni akak ambik ukuran lebar dalam 8 inci akak gunting senget.. dan memanjang. kemudian akak cantumkan hujung kain tu supaya kain tu jadi satu bulatan. dan gunakan untuk skirt. Rahsia gunting senget dan melawan ira kain tu la yg buat skirt kembang.. kalau tak skirt tak kembang... tak faham boleh Tanya ..takde hal.. klau lambat reply tu maaf mungkin sibuk skitt

      Delete
    2. assalamualaikum sis..maaf sis..saya masi kurang jelas macam mana nk gunting untuk labuh skirt pola adriani tu..huhu..sori sis..ada pic tuk terangkan x sis?

      Delete
  5. Salam....saya pun mintak halal...nak try buat tuk raya ni..

    ReplyDelete
  6. Sis...sya nk mintk kongsi yer..baru bljar..nk try bua5 kt ank2. Tq sis..smg Allah murahkan rezeki sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok terima kasih dtg.. takde masalh..semoga semua dpy manfaat.

      Delete
  7. salam. semua pola ni kena ikut a4 saiz ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sala
      1. Untuk pola yang saya sertakan ukuran dalam inci, sila ikut saiz inci yang saya beri.
      2. Semua pola yang tidak di sertakan ukuran ialah pola yang ikut saiz A4 paper. print dalam paper bersaiz A4. Kalau tak boleh, sila simpan dlm bentuk picture then print picture tu dlm saiz A4.
      Harap penerangan saya membantu. Terima kasih! dan selamat mencuba datang lagi..ajak kengkawan sekali.

      Delete
    2. Assalam..sis mntk kongsi ye..yg print saiz A4 tu sesuai unt bape thn ye..

      Delete
  8. salam sis.. bleh terangkan x cara nak wat dress bwh untuk dress black yellow.. x berape nak phm la..

    ReplyDelete
  9. ok.. akak dah tambahkan gambar dan penerangannya sila rujuk pola black yellow tu semula.. akak pakai paper untuk ilustrasi macammanan nak guntingnya...

    ReplyDelete
  10. Salam kak. Sy nak ty cmne nak buat bahagian tgn pola dress ariani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Inna... Bahagian lengan tu boleh piping je .. kalau nak buat lengan sila ikut car amengunting dalam entri saya di sini http://serihati-kraf.blogspot.com/2013/11/pola-simple-baju-kanak-kanak.html

      Delete
  11. As salam sis. Mintak halal ye print polanye n try buat. Terima kasih sis.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum sis. Saya minta halal copy dan print artikel dlm blog sis. Saya nak cuba buat baju anak-anak saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zalina.. halal je utk kegunaan peribadi .. tapi kalau copy paste dlm blog peribadi tu... link kanlah blog saya sbg rujukan .. tima kasih.

      Delete
  13. Salam,sis.Terima ksh byk2 b'kongsi dgn kami.Sgt bermanfaat utk sy.Sy mintak halal,ye.Sy nak copy pola.

    ReplyDelete
  14. Salam sis..saya baru jinak2 nk menjahit..xpaham sgt pasal pola..mcmane nk cntct sis direct ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik.. lahai sayang,, nak contact ? pakai email atau hangouts : norimbiz@gmail.com. tapi sebenarnya akak tak boleh nak bantu sangat dlm membuat pola untuk keperluan pembaca.. sebba amat amat kesuntukan masa. pola yag diberi itulah saja yang ada.
      sebab akak ada juga jajnji nak tolong buatkan pola..nampaknya keinginan yg lebih tp dah berbulan dah nak bertahun masih belum buat.. sedangkan orang berharap..rasa cam bersalah... siapa yg ada minta tolong buatkan pola untuk saiz tertentu..saya minta maaf kalau tak dapat tunaikan hasrat. tetapi kalau saya buat saya akan upload agar semua orang boleh berkongsi..
      harap membantu..

      Delete
  15. assalam sis....saya baru nak balaj menjahit...tp tak paham tntg pola plom fatin tu...
    nak dapatkan ukuran mcmn ye? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..pola fatin tu gambar pertama tu adakah cara nak susun pola tu...
      adik cuma perlu print saiz a4 page yang ada tanda 1m2 3 4 5 dan cantumkan.. guna kertas saiz a4 yee. ukuran untuk budak 3 tahun..sampai 4 thn kot..kalau budak tak besar la..( gebu). itulah ukuran sebenar..

      Delete
  16. As salam sis... terima kasih sgt2 sbb berkongsi ilmu yg sgt2 bermanfaat ni bg org mcm sy yg baru nk berjinak2 dlm bidang jahitan... mntak halal yer utk ilmu yg sis kongsi kn ni :)

    ReplyDelete
  17. Minta ilmu sis,nk copy yer pola ni...tqvm

    ReplyDelete
  18. salam.full peplum.nak tanya kalo kain bidang 60. labuh kain pengguna 31". sy dah try lipat mcm2 tp x leh dpt ukuran camtu.kurang..atau sy silap teknik.ke mmg org tinggi x leh buat baju camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik. kain 60 inci.. labuh 31 inci nak buat yek? macam labuh sangat la dik.. mungkin kalau adik suka labuh ni boleh buat mcm dr muhaya punya baju tuu labuh kat belakang kat depan pendek skit.. tu mungkin muat kot.. cara lain
      1.Kalau nak labuh juga boleh cantumkan separuh separuh.. bahagian cantum tu letak ke sisi kanan dan kiri baju.
      2. kurangkan bulatan tu.. so baju tak kembang sangat.. ok..

      Delete
  19. Assalammualaikum..terima kasih..halalkan ilmu..semoga Allah je balas kebaikan sis share ilmu..tq..tq..tq

    ReplyDelete
  20. Salam sis.. kalau utk org dewasa.. kain bidang 45 ke bidang 60 utk buat skirt kembang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bidang 45 tu dah boleh. saya guna bidang 45 je cukup

      Delete
  21. Salam sis... saya nak minta halal saya nak copy & print pola untuk jahit baju anak. Seronok sangat jumpa blog yang sudi nak sharing ilmu camni. Thanks a lot... semoga Allah murahkan rezeki & permudahkan segalanya buat sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa anda lebih bererti.... walau tak nampak tapi lebih berharga dari duit. Saya percaya itu... Saya suka doa..saya doakan anda juga.. Amin

      Delete
  22. Minta halal ilmunya. Terima kasih kerana sudi bkongsi. Hanya Allah mampu mbalasnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta doakan saya... itu je.. :) amal saya diterima Allah... Ibadah saya di terima Allah ..Hisab saya di padang masyhar.. lebihkan pada amalan sebelah kanan. Amin

      Delete
  23. sis bolh x ajr cara nk buat baju kurung dewasa n langsir simple.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah doakan masa di luangkan sebab memang nak jahit baju kurung pun ray ani... kain dah beli...

      Delete
  24. Salam sis...minta halal copy ye...nk try buat utk anak sedara...thanks untuk ilmu2 ni semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya halalkan ..doakan saya ... saya minta doa..agar Di akhirat saya jadi orang diterima Allah..

      Delete
  25. minta salin copy ye, saya nk belajar, terima kasih

    ReplyDelete
  26. terima kasih sy copy pola leher.

    ReplyDelete
  27. Minta halal yer. Sya nak print pola tu. Nak cuba jhit tuk anak.semoga ilmu yg d kongsi ni dberkati olehNya.Amin..

    ReplyDelete
  28. Mohon copy yer..terima kasih byk2

    ReplyDelete
  29. salam sis..mohon ajarkan cara nak buat alas bakul baby.. saya berhajat sangat nak tukar alas yang lama ni sebab dah berbulu.. semoga sis sentiasa hidup bahagia dan dirahmati-Nya.

    ReplyDelete
  30. Assalamu'alaikum sis..minta halalkan ilmu yg sis kongsi ni..sy nak try buat baju ni..smoga sis sukses dunia akhirat..

    ReplyDelete
  31. tq semua.. doa kalian lebih berharga dari wang ringgit..
    untuk buat bakul bayi insyallah saya usahakan..sebab dalam email pun ada permintaan yang sama... huhu.. akan di usahakan yee.. cuma rajin rajin la melawat blog hamba ini...

    ReplyDelete
  32. Salam sis.. mnta halal suma pola yg d kongsikn... sy br bjinak2 dlm mnjahit sbb tringin sngt pkai dress nk beli xda saiz... tqvm

    ReplyDelete
  33. Slm sis, untuk pola dress black yellow dan plum fatin tu kena tambah basi tepi ke? brp cm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu tambah basi. saya dah letak sekali dalm pola untuk space basi.

      Delete
    2. Salam sis mnta halal copy ya..

      Delete
  34. thank..4 info ni...nnt nk cb bt la...

    ReplyDelete
  35. Slm..sis maaf yea saya x brp faham sgt lipat kt kertas cm sis tunjuk dh buat x jadi 2..

    ReplyDelete
  36. Thanks untuk ilmu yg sgt bermanfaat. Mohon utk d copy paste. Nak try wat sndri.

    ReplyDelete
  37. Tq sis :)
    Nk tumpang tanya. Jika nk buat skirt labuh kembang payung guna cara yg sama juga ke?
    Brp meter kain yg perlu untk buat skirt dewasa?
    Tqvm sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas.. saya tak pernah buat kain payung tu.. tapi kalau sama dgn plum..sama la caranya.. pasal berapa meter tu... mmg saya tak pasti.

      Delete
  38. Sy x fahm nk potong kain berpew keping? Cmne dgn bulatan 2.. bulatan bhgian ats 2 di cntum pd yg bawah atau buang.. tlg bg pnerangan yg jelas.. ok.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu keping je... bulatan bahagian atas tu kena anggar agar ikut ukuran pinggang

      Delete
  39. Assalamualaikum....mohon share pola akak yer...

    ReplyDelete
  40. Terima kasih atas perkongsian ilmu. Jumpa blog ni sebab nak cari panduan asas buat skirt labuh. Tapi sy tak print. Cuma nak baca jer,senang paham. Halalkan yer..semoga ilmu yang dikongsi mendapat keberkatan..

    ReplyDelete
  41. Thanks for sharing.. Sangat menginspirasi.. D tunggu ya sis postingan menarik lainnya.. Best Regards : Fitinline..

    ReplyDelete
  42. sis sowi yg mmg tak penah menjahit... so saya tak paham bahasa jahitan nie... n cara nak amek kain supaya cukup... TQ..

    ReplyDelete
  43. Assalam semua

    Alang-alang dah siap dress tu ..... aper kata potong kain untuk tudung/shawl nya sekali.

    jahit tepi halus untuk tudung ..... upah saya untuk jahit tepi tudung tu ..... runcit boleh, pukal pon boleh ...... area pinggiran batu caves jer ...

    http://amiranisa.com/blog/
    http://amiranisa.com/
    amiranisa017@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum. Sis, sy mohon share dan print ye.. nk try buat sndiri. Moga Allah murahkn rezeki buat sis sekeluarga dunia dan akhirat. In syaa Allah...aamiin.

    ReplyDelete
  45. salam sis...mcm mana nk gunting senget eik...x ikot jalur kain...x reti...harap dpt watsup saya di 013-3200960

    ReplyDelete
    Replies
    1. gunting serong maknanya... bentang kain tu adik akan nampak segi empat tepat kan?
      gunting serong bermakna adik kena gunting bukan dari kiri atau kanan tapi ..
      adik kena berdiri di bucu kain itulah arah serong

      Delete
  46. salam sis...mcm mana nk gunting senget eik...x ikot jalur kain...x reti...harap dpt watsup saya di 013-3200960

    ReplyDelete
  47. Assalam, saya nk tahu bgaimana nk gunting kain payung dari pinggang ke bwah utk org dewasa kerana biasanya selepas dilipat spt yg sis tunjukkan kain biasanya tidak akan cukup ke kaki jika ludang kain hanya 45 in. Jd dari sudut mana harus saya gunting?

    ReplyDelete
  48. Sebenarnya cukup..tapi kalau saiz besar agak susah skiit nak arrange. cara terbaik guna kain 60 inci. kalau takde..takpe.
    1.cuba bahagikan kain tu depan satu keping dan belakang satu keping.
    2.dan tempat cantum zip tu buat dua keping..
    3. cara terakhir untuk ludang tu gunting lain dan cantumkan
    hanya cadangan tak semestinya terbaik..

    ReplyDelete
  49. Tuan empunya blog. Sy nak tanya, ade ke upload pola untuk sarung kaki baby? Terima Kasih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo sarung kaki baby..rasa belum upload lagi..nanti saya semak kalau dah upload saya reply kat sini yee

      Delete
  50. Aslmkm.....sy nk tnya ni nk buat dress labuh kn...tp nk guna cara ira serong

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh takde masalah.. dress akan jadi kembang kat bawah.. tapi akan banyak makan kain.

      Delete
  51. Aslmkm.....sy nk tnya ni nk buat dress labuh kn...tp nk guna cara ira serong

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum kak. Saya minta izin share ye... Tq in advance

    ReplyDelete
  53. Assalamualaikum kak. Saya minta izin share ye... Tq in advance

    ReplyDelete
  54. Assalam..sis mohon copy ye..tp nk tye klu kt hp klik dlu gmba pastu screenshot then save ke pc dpt ukuran yg sama ngn pola sis x

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti.. sbb tak pernah buat macam tu.. tapi boleh cuba

      Delete
  55. Assalam..sis mohon copy ye..tp nk tye klu kt hp klik dlu gmba pastu screenshot then save ke pc dpt ukuran yg sama ngn pola sis x

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum . Tumpang tanya , untuk skirt selalunya orang guna brp meter yaa . Dan bidang mana

    ReplyDelete
  57. sis bolei tolng terang mcmne ukuran untuk buat peplum kuning itam tu tok bayi umur 2 bulan...sbb mmg xpernah menjahit...

    ReplyDelete
  58. Terima kasih ye sis.. Saya pun baru2 nak buat baju baby.. Saya cadang nak bulk butik tok bju baby.. Bile tgok blog sis dpt idea nak buat ape lagi.. Terima kasih sgt2.. Mintak hallkn ye.. Insha Allah saya akan kongsikn dgn pmbce saya tentg apa yg saya dpt drpd blog sis.. Terima kasih.. semoga Allah sentiasa memurhkn rezeki sis..

    ReplyDelete
  59. Terima kasih ye sis.. Saya pun baru2 nak buat baju baby.. Saya cadang nak bulk butik tok bju baby.. Bile tgok blog sis dpt idea nak buat ape lagi.. Terima kasih sgt2.. Mintak hallkn ye.. Insha Allah saya akan kongsikn dgn pmbce saya tentg apa yg saya dpt drpd blog sis.. Terima kasih.. semoga Allah sentiasa memurhkn rezeki sis..

    ReplyDelete
  60. Salam sis, pul fabric ade yang printed? Brp semeter sis jual?

    ReplyDelete
  61. Asalamualikum..sis..terima kasih atas perkongsian..sya ingin membuat baju peplum utk baby sya yg berusia 4 bulan.nak bawa baby pergi kenduri..biasalah baby pertama setelah 10 thun..perasaan teruja tu lebih sikit..hehe..setelah membaca blog sis ini baru sya faham bagaimana hendak membuat peplum ni..Alhamdulillah sya telah mencuba membuatnya..minta halalkan yer..terima kasih banyak2 sis..semoga Allah memurahkan rzki sis sekluarga..Amin

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum...sy mohon copy pola ni ye...

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum,

    nak minta izin nak print pola dress kanak2 ni.minta dihalalkan ye.

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum sista.. Tq for sharing..

    Untuk skirt labuh tu kita potong sekeping sekeping kan..

    Soalan saya.. Macam mana nak ambil ukuran dari bucu kain ke pinggang. Tq

    ReplyDelete
  65. kak macam mana buat sukatan pola leher untuk baju kurung..

    ReplyDelete
  66. Assalam...terima kasih atas kesudian sis dlm brkongsi ilmu yg sgt2 brguna n membantu kami2 yg kurg mahir dlm jahitan....sy doakn sis moga beroleh rezeki yg brlimpah n diberkati n berjaya dlm pe jua yg sis lakukan...inshaa Allah...

    ReplyDelete
  67. Thanks for sharing.. Ingin belajar menjahit dirumah dengan pola baju yang sudah jadi? Anda bisa mendownload contoh polanya di Fitinline..

    ReplyDelete
  68. sgt suka..minat tp x pandai menjahit

    ReplyDelete
  69. Kalau nak buat pleated skirt..dekat pinggang kena tmbh ukuran x? Tq

    ReplyDelete
  70. Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya
    LPK NAVITA


    Tempat Pelatihan Orang Mandiri

    Pelatihan Jahit, Kaos, Tas, Bordir, Jilbab, Sulam Pita, Payet, Selimut, Bantal, Aneka Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca, Batik, Daster, Bed Cover, Kebaya, Korden, Rajut, Sablon, Jahit Kucing/Anjing, Desain Baju, Kamisol, Gamis, Jilbab lebar, Manik-Manik, Pakaian Dalam


    Mudah-Murah-Hemat-Terampil

    Kenapa memilih LPK Navita:

    Belajar dengan menyenangkan
    Minim ujian
    Guru dididik secara khusus dengan pengalaman
    Murid diberikan kebebasan
    Minim sistem rangking
    Menganut paham "less is more"
    Menetapkan standart sendiri
    Sesama LPK tidak bersaing, tidak memperebutkan murid untuk keuntungan
    Lebih Cepat Selesai
    Lebih Cepat Meningkatkan Penghasilan
    Lebih Banyak dicari di dunia kerja
    Berpengalaman sejak 2003
    Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional 2009
    Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
    Magang
    GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
    Biaya Mulai 350rb/program
    Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
    Disediakan asrama bagi yang berasal luar kota yogya
    Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil


    Glagah Uh4/196
    Warungboto Umbulharjo yogyakarta
    PH.(0274)450326


    buka cabang di sleman :

    Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
    Godean Sleman Yogyakarta
    HP. 085740028487
    pin BB 75F08617

    Kursus Jahit Bordir

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails