cookieChoices = { }

Sunday, August 25, 2013

Buat dress plum kanak kanak

Salam ini entry untuk buat baju plum fatin.. Anak buah aku..
sebenarnya amat amatla kesuntukan masa sekarang..so saya nak letak je entry ni..
sesiapa yang berminat sila letak komen.. kalaau ada yng request pola saya akan letak.. kalau tak request..lambat la saya letak nampaknya sebab pola tu besar..mungkin anda kena sambung dlm lebih dari dua keping paper a4 tu... minta ye.. tinggalkan komen anda than... nanti saya letakkan polanya..
untuk usia 7 - 8 tahun.

dress plum - fatin.
Untuk pengetahuan dress ni ada butang kat depan yeaa.. kat sini tak nampak lak..

langkah pertama mesti kena settlekan leher dulu.. so letak pola leher dan jahit . untuk depan dan belakang...
next step.. gunting tepi pola leher yang di cantum untuk bagi kemas dan takde gelembung dan lipat . keluar..

step seterusnya kemaskan dgn jahit tangan

then.. do both side



sila cantum lengan

nampak ye.. bahagian depan tu ada sebelah kiri dan kanan..2 side. Jangan lupa pasang butnag katup atau lubnag butang..peppe je asal cantik. Ok boleh pasang lengan.

bahagian bawah saya pipingkan. kalau tak pun boleh kelim halus

cantumkan plum bawah

bila dah siap jahit piping dan cantum nampak la cantik.
 Ada permintaan pola. saya dah upload pola. Sila klik pola di bahagian atas. Nama pola plum fatin. Terima kasih datang ke blog saya.

22 comments:

  1. salam... cutenya dress ni . dress baby lagi cute. boleh share polanya. kalau ada pola baju kurung peplum kanak-kanak lagi bagus. nak try cuba untuk anak yang usianya 8 tahun gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. saya baru je tukar tajuk entry ni,,, bila perasan baju ni mungkin kecil untuk budak 8 tahun. kalau badan kecil ok la..
      saya bagi ukurannya ye.. klau menepati ukuran anak anda boleh la guna pola nya..
      1. ukur lilit badan anak kalau lebih kurang kurang 25 hingga 30 inci
      2, ukurlilit ketiak 14 inci atau kurang
      so, boleh pakai pola ni. kalau lebih tak boleh..minta maaf

      Delete
  2. ok tq.. berminat minta masa few days. akak akan update kat sini polanya.. kena scan dulu. insyallah detailnya sekali... how to make it

    ReplyDelete
  3. ok.. pola dah upload... sila clik tab pola kat atas tu macam biasa..

    ReplyDelete
  4. kalau baju budak brape meter kain nak pakai ?.....nak kene bli extra kain ke berbanding bju kurung biasa?
    tqvm..

    ReplyDelete
  5. tak tak.. klaau nak buat baju jee dalam dua meter setangah..sbb nk buat kain plum tu ambik banyak space

    ReplyDelete
  6. Assalam. Suka tengok kasut merah baby. Teruja pulak rasanya nak buat. Pola tu, ada tak ukuran dia? Sya ni, kalu agak2 je slalu tak menjadi. Tk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik, ukuran pola tu untuk baby baru lahir. Jangan bimbang itu bukan ukuran agak agak.. adik cuma perlu print dalam saiz A4 dan gunting terus atas fabrik. tak payah nak pening ukurannya.. guna terus... :)

      Delete
    2. Salam dik, pola saya memang ukuran asal. adik cuma perlu print atas kertas saiz a4 untuk saiz sebenar. dan terus boleh guna dan gunting atas fabrik.
      harap membantu.

      Delete
  7. assalamualaikum.nk pola...ank sy semua girl 3 org.brp meter perlu? utk 9, 6, 3 thn

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik, akak tak dapt la membantu memeberi pola mengikut usia yang adik minta. takut ter janji dan tak terkota.. sebab masa amat amatlah terhad.
      kalau jumlah meter kain digunakan sebenar amat bergantung pada cara kita menyusun pola. naum begitu untuk baju plum ni..jumlah kain agak banyak kerana untuk buat bulatan tu ambik banyak space.
      harap jawapan saya membantu anda. rasanya pola untuk 3 tahun adik boleh ambik pola plum fatin.. yg ada kat 'pola'

      Delete
  8. Akak, pm no fon akak kat saya... sy nk blajar lbh lanjut ni... 0148373996 ...iza

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. saya tak buat kelas. saya bekerja, masa amat terhad. menjahit ni cuma hobi saya. akalu nak buat kelas saya kena sediakan pelajar mesin dan kelengkapan .. :) .

      Delete
  9. Salam Sis,

    Boleh ajar x camne nk cantum tangan pada badan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik.. nak cantumkan lengan dgn badan tu mulakan jahit dri bawah di mana cantuman tu akan lekat di tengah tengah. atau tandakan bahagian tengah tu baru jahit.. jadilengan takkan sengit..selesa pakai.

      Delete
    2. Puan pola peplum tu sesuai untuk umur 4 tahun tak

      Delete
  10. Assalamualaikum pn pola tu sesuai utk berapa tahun ya..

    ReplyDelete
  11. salam puan saya nak cuba buat peplum ni bole puan berikan saya polanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lihat pada tools bar "pola" di sana ada pola utk kebanyakan entry saya

      Delete
  12. assalam..sis boleh bg saya pola size umur 2tahun...nanti puan email kan ke saya :noralina.abdlatiff@gmail.com TQVM :)

    ReplyDelete
  13. puan.. boleh email pola peplum budak kt email saya ... norhayati8386@gmail.com........

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails