cookieChoices = { }

Masalah mesin



Kat page ni nak kongsi masalah mesin dan cara yang Ima kenal pasti nak baiki mesin skit skit.. Kita kongsi la yeee.

Antara artikel menegani mesin seperti di bawah:

1.mesin jahit baru sampai

2.Benang putus jahitan tak lekat

3.Benang jahitan mesin longgar

4.Kenapa jarum mesin patah

5.Benang mesin tak lekat-1

6.Benang putus semasa manjahit

7.Benang bawah jahitan mesin tak kemas bergelung

8.jarum mesin patah

9.Benang tak lekat-2

10.Cara pasang benang skoci

11. soon

12. soon


142 comments:

  1. mesin jahit saya mengundur. apa silapnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg saya kdg2 mengundur tp kdg2 elok.knp yer?

      Delete
    2. masalah mesin..ken abawa pi kedai baiki

      Delete
  2. klau benag kendur bahagian atas,
    1. sila ketatkan spring gegelung benang. Screw tu kekadang terbuka dan menyebabkan benang kendur.
    2. kain nipis sangat sila laraskan kain dengan benang agar sekata
    3. kalau benag kendur bahagian bawah di sebabkan oleh scoci.
    saya bagi tips untuk perkara yang biasa terjadi, tetapi kadangkala bukan saja spring tetapi semua alatan berkaitan pergerakan benang juga terlibat. terutama mesin jahit yg agak berusia, mungkin ada perlatan yg dah haus seperti getah dan sebaginya. sila cek dan jahit semula.

    ReplyDelete
  3. kalau benang dekat jarum tu tak dapat tarik benang scoci macam mane?ape masalahnye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak berapa clear keadaan sebenarnya dr soklan anda. Saya andaikan benang skoci tak nak naik ke papan atas mesin..
      kalau macam tu tandanya takde benang lebih, panjangkan skit benang skoci turunkan jarum dan tarik keatas..
      kalau tak naik juga tu tandanya anda salah pasang jarum pada mesin. sila rujuk cara pasang jarum yang betul. terutama bahagian yang ada macam longkang pada sisi jarum tu.
      kalau ketat dan susah jarun skoci nak naik, tu anda kena tengok benang pada skoci kadang kala ketat nak kuar dr sarangnya dan kena adjust skit.

      Delete
    2. salam sis,
      saya guna manual, roda imbang mesin saya ketat dan kakdang-kadang x bergerak terpaksa pusing ngan tangan, apakah sebabnya.jahitan ada kalanya elok, ada kalanya berserabut benang bawah

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. jahitan saya loncat-loncat.. nak betulkan kat mane

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila rujuk tulisan saya tentang benang mesin tak lekat.

      Delete
  6. salam,mesin jahit jenis apa sesuai utk jahit blouse baby dan kasut merah.memandangkan sy ni baru berjinak2 nk menjahit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..
      tq bertanya. Ok untuk kasut merah tu pakai tangan pun boleh buat. untuk blause tu mesin jenis apapun boleh sebab fabriknya tak berat. Standard biasa je.. yg boleh jahit luru saja pun memadai. Beli lah mesin yg sesuai dgn kemampuan, kalu nak lebih lawa, mesin yg boleh buat jahitan corak corak akan jadikan baju lebih cantik.

      Delete
  7. Salam, mesin jahit saya, saya beli secara online. bila da pasang benang semua benang tak lekat dekat baju. knape ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. didie salah pasang benang.. cuba buka nota yg dikepilkan dgn mesin tu.. semak cara benang dipasang.. mesti salah satu dr tempat benang tu patut lalu dah skip atau salah pasang at all.
      selalu kalau bennag tak lekat memang salah pasang..sama ada benang atau jarum . sila ikut nota yg di beri.

      Delete
  8. klau benag dah confrim betul sila tengok kedudukan jarum pulak..mungkin ada salah pasang

    ReplyDelete
  9. salam sis. nk tnyer,camne kite nk handle butang laras dgn butang 'tension kot. sy pn xtaw name bnda tu. ala,butang laras nk jahitan cmner cth 1-8 kn, yg tu tau, tp yg 1 lg tu, kalau sy pilih jahitan no6 cthnyer, yg 1 lg tu sy nk pusing no berape? n blh trangkn fungsi butang tension tu dr no 1-8 x? hihi. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik..maaf tak paham soklan. tapi kalau berkaitan dengan menjahit lubang butang mengunakan mesin..minta maaf akak memang tak teror bab tu.

      Delete
  10. Salam sis, kalau mesin jahit tu benang die bergumpul time menjahit acan nk baiki?

    ReplyDelete
    Replies
    1. benang berkumpul?
      Dari pengalaman akak gunting benang berkumpul tu.. bersihkan saki baki benang yg lekat pada skoci dan bahagian bawah tapak sekitarnya. cek balik urutan cara memasang beang pastikan betul ..dah ok semua, pasang balik dia akan ok.
      Tapi dari pengalaman akak membantu kawan kawan ada masalah benang berkumpul jadi sebab benang skoci adik tak betul lilitan. ada kes kawan akak dia lilit skoci pakai tangan dan ada kendur dan tegang bercampur. pastikan benang skoci tu di penuhkan dengan baik dan benang nya teratur lilit. selagi benang skoci tak betul dia akan tetap berkumpul. dan jahit jap je akan putus dan berkumpul balik.

      Delete
    2. mesin tu jd cmtu sbb maksu sy jahit kain tebal aritu . dah hntaq p kasi cina cek . cina tu ckp dh rosak . kne bli bru . aikkk jahit kain tebal bleh rosak cmtu skli?

      Delete
    3. yup betul.. mesin jahit boleh rosak kalau tebalnya melebihi kapasiti. ada part yg patah..

      Delete
  11. Salam sis..saye nk tnye ni sye bru bli mesin jahit mini..knpe ye arah jahitan saye jadi tebalik..mksdnye kain jahitan ke belakang bila semasa menjahit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf kalau saya tak faham soklan.. tapi memang kain akan kebelakang semasa menjahit. bukan kedepan.

      Delete
  12. Salam, cmn cra memasang benang bwah pd m.jahit mini?? dah try, tpi klo time jahit benang atas n bawah xleh nak smbung jdi terlepas..

    ReplyDelete
  13. Salam dik...
    pasal mesin jahit mini, tu akak minta maaf sebab tak boleh nak tolong. kerana akak tak tahu jenis mesin jahit apa? rasanya mesin mini ni mcm lain .. sejujurnya saya tak pernah guna mesin mini. Setahu saya baik rujuk buku yg diberi dan rujuk pada penjual yang adik beli.

    ReplyDelete
  14. as'salam sis...nk tnye kalo benang jarum tercabut sendiri time jahit mcm mane nk buat ye...tolong sangat2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik... kalau jarum tercabut dari pemegang masa jahit..satu je masalahnya.. tak pasang kuat, pastikan jarum yang dah pasang tu di skru dengan betul dan kemas.. atau salah beli jarum..kalau tak sama saiz dan lubang pada pemegang meang tercabut.. tengok betul betul.. maaaf lambat jawab..sebab tengah beraya,, hehee

      Delete
  15. as'salam... nk tny kalo jahitan mengundur utk matikan jahitan tu xkemas sebab ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. maaf dik saya kurang faham soalan. Kalau benang kendur kena selaraskan benang.

      Delete
  16. Salam,klau kta nk jhit bju tuk wat dress bdak,btang laras kt mesin kta ptut pkai no bape pnye....?apa pnting nye kta kna laras kn dia....?

    ReplyDelete
  17. Lg 1 adakah jarum mesin jhit berbeza....cam ner kta nk tau kta pnye msin jhit pkai jarum yg sepatutnye?klau pkai slah jarum jd ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik, ya, jarum mesin mempunyai saiz berbeza. Saiz mengikut ketebalan kain yang kita nak jahit supaya kain tak rosak dan tak ber kedut.

      Delete
  18. slm knp bila sye jahit jahitan pada kain bhgn bwh kurang kemas n berkedut-kedut

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah saya cuba buat entry tentang ni

      Delete
  19. 1 lg masa menjahit knp benang pada jarum asyik tertanggal

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... jahitan bah bekedut dantak kemas.. benang asik tertaggal... sebabnya mungkin.
      prtama: benang bawah kendur.. benang atas pulak tegang. Betulkn ketegangan benang.
      Dan kedua: salh psang benang, dan jarum. sila cek balik.

      Delete
  20. salam.. nak tanya kenapa benang atas and bawah tak lekat bila jahitkan langsung tak ada benang timbul pd kain.. brpuluh² Kali saya pasang buka jarum and sekoci tp x brhasil pun (hati.kecewa)

    ReplyDelete
  21. Salam dik.. memmag sakit hati kalau perkara ni jadi. masalah tak lekat selalunya jarum dan benag..
    1. kedudukan jarum ada di tukar tak masang buka dan pasang jarum
    2. pastikah adik guna jarum yg sama dengan jenis mesin? setiap mesin ada jarum sendiri.
    3. cek cara pasang benang

    sila cek hati hati dan perlahan teliti..mesti anda dapat selesaikan..

    ReplyDelete
  22. Kanapa benang bawah timbul.....sebab saya guna warna berlainan untuk benang Atas Dan bawah....saya guna mesin portable

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna benang lain warna.. tapi pastikan benag tu sama tebal.
      kalau boleh dr jenama yang sama kalau tak jahitan tak seimbang.
      pastikan juga benag skoci dan benang atas di pasang dan di laras seimbang.

      Delete
  23. benang bawah timbul selalunya benag skoci tak cukup tegang..

    ReplyDelete
  24. Salam.. Saya ada mslh jahitan benang bwh bergumpal n try adjust jarum, sekoci n tension benang. Yg gumpal dh xde tp jahitan masih x cntik longgar sket.. Mesin juki industri xde no kt tension benang. Cmna saya nk adjust kelonggaran or ketatkn benang pd tension bng pd setiap jenis kain? Skrg saya dh ketatkn tension tahap maximum. Brp byk saya kena pusing tension utk longgarkn benang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. at last benag dah tak bergumpal.. jahitan longgar sebelah atas atau bawah atau kedua duanya?
      ok.. sekarang focus laraskan beang atas dan bawah .. supaya sama ketegangan..insyallah ok

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Akak tolong saya. Sy dah letih nak betas kain yang sy jahit tu.. jahitan bawah berkedut... bahagian atas ok plak. Sy ade baca masalah dgn ketegangan benang atau sekoci. Tp tak faham nak buat macam mana... tolong :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak siannya dah lama akak tak buka blog.. sorry.
      takpe la saya reply juga mungkin bermanfaat untuk dibaca. rasanya untuk soalan ni saya kena buat satu entry bergamba. insyallah

      Delete
  27. Salam 1 malaysia...apa masalah mesin jahit jika jahitan terbalik..maksudnya jahitan ke belakang kain ke depan pula?...mesin jahit jenama epal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik... maaf sebab tak pernah lak ada masalah macamtu.. rasanya kena rujuk kedai balik.

      Delete
    2. Salam sis.saya pakai mesin jabit mini global 505.semalam saya pasang wayar.semua dh bl tapi tiba2 xhidup.tekan pedal pn xjalan.lampu xmenyala..sy pn hairan.ny trus xbfungsi..mcm mne tu sis..huhu

      Delete
  28. Salam .... sy dh penig kepala iktiar cara nk atasi mslh jahitan tidak melekat pada kain. Berkali2 sy tukr jarum n pasang benang.tp tetp x menjadi. Masalg nya...pd kain lain ok.. tp satu kain tu ja y tak ok.. ad kah no jarum jf memainkn perann? Kain y sy jahit jenis sush berkedut, xad la licin sgt n keteblnnya mcm kain bju kurg biasa ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jahit kain licin lycra .. kena pakai tapak lain .. memang tapak biasa jahitan tak lekat

      Delete
  29. no jarum tidak memainkan peranan. lekat atau tidak benag pada kain. benag tak lekat pada kain ialah salah letak jarum dan pasang benag saja.
    tidak ada kaitan dengan mesin juga. cek cara pemasangan..

    ReplyDelete
  30. Salam kak.mesin jahit epal sy punya roda xleh pusing seperti sekat.pusing kanan ke kiri pun xdp tnapa ye?harap leh bantu��

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada benang tersangkut kat skoci ke? cube cek... bersihkan mesin dari habuk kalau tak boleh kena panggil orang baiki..

      Delete
  31. salam, sy nak tanye tentang masalah pd mesin singer 8280. kenapa pelaras jarum tersangkut ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik, maaf tolong jelaskan. Setahu akak pelaras benang saja.. pelaras jarum yg mana? yang ada cuma pemegang jarum.. jarum tak dilaras.. kalau mesin terkini mungkin akak tak tahu.

      Delete
  32. Mesin jahit jenis global jem tak boleh jalan langsong ketat....apa masaalah nya...saya cuba pulaskan yg bulat tepi belah kanan tu yg tersangkut

    ReplyDelete
  33. salam rukiah.. adakah mesin jahit ni lama tak guna? kalau lama tak guna, sila isi minyak dan maintain mejahit..
    l
    kalau selalu guna, sila semak cara pasang benang dengan betul.

    ReplyDelete
  34. mesin jait kita prob..jarum patah da ganti baru tp mcm melekat je.. maybe ada jarum yg patah tu tertinggal... nak wat mcm mana ni.. huhu

    ReplyDelete
  35. mesin jait kita prob..jarum patah da ganti baru tp mcm melekat je.. maybe ada jarum yg patah tu tertinggal... nak wat mcm mana ni.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarum tertinggal dalam pemegang jarum atau dlm lubang pada papan mesin?
      kalau pemegang jarum keluarkan screw pemegang dan semua serpihan jarum akan terkeluar...
      kalau dln lubang skoci.. keluarkan skoci dan tarik semua benag dan habuk pada lubang skoci pd papan meja.. pasang semula..
      insyallah semua akan ok

      Delete
  36. Assalamuallaikum nak tanya mesin jahit saya tak nak gerak kenapa yer ? Dah check sekoci semua clear

    ReplyDelete
  37. Assalamuallaikum nak tanya mesin jahit saya tak nak gerak kenapa yer ? Dah check sekoci semua clear

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak gerak langsung sila cek sambungan mesin dgn electrik dulu. kalau ok cuba test any lampu..

      Delete
  38. Salam sis..saya gune mesin jahit singer model 8215hb...baru2 ni nak jahit lubang butang gune 4 langkah tu...masalahnye mesin saya boleh gerak oekat dan cantik utk langkah pertama sahaja....langkah seterusnye benang xlekat...apa masalahnye ye sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf saya tak pasti. tapi boleh cuba cek langkah kedua tu adik ada salah alih apa apa ap tak yg menyebabkan benang tak lekat

      Delete
  39. Salam sis..saya gune mesin jahit singer model 8215hb...baru2 ni nak jahit lubang butang gune 4 langkah tu...masalahnye mesin saya boleh gerak oekat dan cantik utk langkah pertama sahaja....langkah seterusnye benang xlekat...apa masalahnye ye sis

    ReplyDelete
  40. Salam sis,nak tny nape mesin jaht mini sy jarumnya xgerak bl kt kain tebal ckt,ml2 jahitanya lancar tp bl smpi je tmpt tbl ckt terus jarumya benti n mesin je yg bbnyi..Sy gn kain cotton je 2,sy gn jarum 90/14,kna tkr jarum ke? tlg sy ye sis,tma kash.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik, mesin jahit mini memang di reka khas untuk jahitan simple dan nipis. kalau nak guna untuk tugas yg berat mmg dia tak mampu.
      Adik boleh cuba tukar jarum.. (kalau nak cuba.. ) Tapi saya berpendapat kekuatan motor tidak cukup kuat untuk fabrik yang tebal.Mungkin ada mesin jahit mini yg boleh extend pada tugas yg agak berat.. tak slaah mencuba.

      Delete
  41. Slm sis, sy guna brother gs2700 beli bln puasa lpas. Sy baru mula guna jahit pakaian2, tuala koyak & selimut koyak cantik jahitan. Skrg bila mnjahit, kain x nk gerak sendiri keblkg, kena tarik kebelakang. Klau x tarik, dia cuma gerak setempat tu saja lama2 benang kumpul trus tersekat x blh bergerak. Bila tkn pedal dia x gerak mcm jem. Knapa jadi mcm tu ye, sy silap set ke kt tombol thread tension dgn tombol length tu? Atau ada benda patah kt dlm ke? Tlg mtk pendapat adik ye, t kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik, mesin adik heavy duty ke?
      jenis lama.. semua mesin kalau terlalu tebal dan tak sesuai akan jadi macam tu.
      setiap mesin ada limit ketebalan fabric yg boleh jahit.
      lagi satu cuba cek tapak mesin tu.. ada tapak yg berfungsi mengerakkan kain kebelakang.. pastikan tapak tu berfungsi dgn baik. kalau tak fabric akan terlekat..

      Delete
  42. Slm sis...mesin jahit sy x brgerak bla nk mnjahit..mksdnya jarum brgerak pd kedudukn yg sama..tapaknya x brgerak...kenapa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau perasan bawah mesin jahit ada gigi yg bergerak.. dimana berfungsi menolak kain ke belakang.. tapi tak selalu gigi tu rosak..
      cuma boleh cek kot tapak bergigi tu longgar..

      Delete
  43. Ngeri plak bila baca komen, mesin rosak sebab jahit melebihi kapasiti ketebalan.. macam mana nak tau brp ketebalan yg mesin kite blh jahit? Sy pakai mesin jahit brother gs2700..

    ReplyDelete
  44. Sis saya nak tanya . kenapa hand wheel sy loose ? Jarum taknak naik atas bawah dah mase tekan pedal sbb hand wheel tu dah loose . taj ketat dah . dah rosak ke?

    ReplyDelete
  45. Sis nak tanya. Boleh buat entry cara pasang jarum jahit tak ? Merata dh cari. Banyak bahasa indonesia n lgsg tak faham. Sy punya masalah benang tak lekat kat kain. Tapi mesin nya jalan. Tolong ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara pasang jarum ikut jenis mesin.. insyallah tapi ikut cara mesin yg saya ada la

      Delete
    2. kalau benang tak lekat pada kain sila lihat entry saya 'benang tak lekat2' sila cari pada tools bar 'masalah mesin'

      Delete
  46. Salam kak...mesin jahit juki industri yg sya guna x boleh jahit..maksud saya bila saya on nk jahit dia bunyi tp x blh jahit...jarum x blh masuk dlm bila saya pusing manual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lam tak jahit? kalau cam tu cuba letak minyak mesin kot lama dan ketat.
      kalau selalu jahit cuba bersihkan tapak dan temgok bawah benang skoci ada tak bergumpal yg menyekat jarum dan gandar dari berpusing.

      Delete
  47. sis mesin saya xboleh jalan lah..masalah motor ke ek?apa yg perlu saya buat?mesin saya jenama jnome

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya jawapan saya sama macam soklan kat atas.. naz nazri tanya

      Delete
  48. sis mesin saya xboleh jalan lah..masalah motor ke ek?apa yg perlu saya buat?mesin saya jenama jnome

    ReplyDelete
  49. tengok sambungan wayar letrik dulu,
    kalau ok tgk lampu nyala ke tak..
    kalau tak ok mungkin motor rosak
    selalunya kalau lampu nyala motor akan bergerak

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum..sy pakai mesin jht lm mak sy..masuk benang sme dh ok.tp bl start kain mcm xnk gerak.rsnye tapak ketat sgt.sy xtau mcmne nk longgarkn.blh guide?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dik... Kalau mesin jahit yang dah lama tak pakai kena bagi dia kembali bergerak dengan meletakkan minyak mesin.. minyak mesin ada di jual di semua kedai part alatan menjahit dan murah je..
      jangan jahit dulu( sebba bimbang minyak kena fabrik). letak minyak mesin di semua tempat yang ada pergerakan lepas tu jahit kosong ( jahit tanpa fabrik atau benang dulu) supaya minyak mesin tu boleh bagi semua part bergerak dgn baik

      Delete
  51. saya punye mesin jahit tepi singer...xboleh potong kain kenapa ye?

    ReplyDelete
  52. Saya mempunyai.mesin.jahit janome ...bole bgtahu dan tips.macamana nk select selector dan length yang sesuai..jahitan apa select apa..sebab saya punya manual atau kertas tips yg di bagi jurujual hilang...

    ReplyDelete
  53. Sy baru beli mesin jahit/
    Sulam brother nv950. Untuk mnjahit basic2 tu ok la. X der prob.Mslh sy skrg,bila guna utk sulam. Bila sulam, hasilnya benang bwh lebih byk dari benang atas. Jadi bila sulam nama atau gmbr, jdi x sharp. Sis blh tlg x?

    Cth: sy test. Benang atas putih. Benang bwh hitam. Bila sulam, benang hitam yg timbul.jdi mcm terbalik pulak.

    Frm fakrul 010 5171755

    ReplyDelete
  54. Nk tnye ..saya baru beli mesin jahit tepi secondhand ..org dah 14 tahun xpkai ..jarum xboleh angkat ..kenape ye ??pedal trlalu ketat atau masalah minyak ..??

    ReplyDelete
  55. Slm sis. Sy beli mesen coverstich 2nd hand online. Tombol yg naik turunkan jarum ketat dan tak boleh gerak langsung. Bila tekan pedal..bunyi lekat . Kena hantar servis ke saya boleh bubuh oil sendiri. Masalahnya tak tau nk bubuh kt mana kalau tombol ketat. Boleh sis tolong guide.
    Terima kasih banyak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Liza.. bubuh minyak pada setiap tempat yang punyai sendi dan alatan yang berpusing. dan kalau boleh letak je banyak banyak . JANGAN JAHIT DULU..BAGI MESIN BOLEH BERFUNGSI DULU.Sebb minyak tu akan kena pada kain. Mesin ni berkait dengan setiap sendi yg bergerak kalau boleh letak semua
      kalau tak boleh juga anta service sebb kalau ketat dan berkarat kedai akan buka semua part dan pasang balik.

      Delete
  56. Salam sis...nak tanya kenapa ye gegelung mesin saya asyik terlepas je masa jahit....jd jarum x trn....skt tgn kunci ketat ketat.yg bahagian tgh gegelung...tp lps juga gegelung tu..jd nya mesin x berfunsi kayuh kayuh x jln...jenama flying man.. mesin biasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf dik saya tak paham.. sial tulis semula..minta maaf

      Delete
  57. Salam sis...nak tanya kenapa ye gegelung mesin saya asyik terlepas je masa jahit....jd jarum x trn....skt tgn kunci ketat ketat.yg bahagian tgh gegelung...tp lps juga gegelung tu..jd nya mesin x berfunsi kayuh kayuh x jln...jenama flying man.. mesin biasa..

    ReplyDelete
  58. Salam sis...jarum mesin melekat kat gelundung dan sekuci dibawah...mesin trus jem...jarum xdpt di naik kan keatas...mcm mne nk buat ye...bru je jd td...

    ReplyDelete
  59. Sis benang saya bwah dia jadi serabut...pah 2 ...mesin bnyi lain..x laju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kain tak bergerak masa jahit, benang longgar , tebal kain tak sekata.

      Delete
  60. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  61. salam.. nak tanya saya punya case.. saya ada mesin jahit lama merk singer.
    jarumnya tidak center.. sehingga jarum menghantam besi kasut dan patah. macam mana saya nak repair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. boleh repair sendiri atau hanta kedai.. sbb nak explain susah. betullkan allaignment je

      Delete
  62. Salam sis..sekiranya gerigi di feed dog sya ada yg patah..mesin masih boleh bfungsi ke tak?memandangkan mesin tidak berjenama jd sukar utk dpt kan alat gantian feed dog utk mesin jenama filippo model 600

    ReplyDelete
  63. Terima kasih banyak2 atas perkongsian...selesai masaalah saya..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  64. Assalam. apa masalah bila nak jahit tak berapa second dia stuck. benang bawah tak boleh tarik dia mcm sangkut. saya dah buka dan pasang semula benang atas dan skoci tapi masih sama. kenapa ya? untuk pengetahuan sy guna mesin Brother model GS2700. terima kasih

    ReplyDelete
  65. Assalam. apa masalah bila nak jahit tak berapa second dia stuck. benang bawah tak boleh tarik dia mcm sangkut. saya dah buka dan pasang semula benang atas dan skoci tapi masih sama. kenapa ya? untuk pengetahuan sy guna mesin Brother model GS2700. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin salah pasang skoci..sebab benag terus lekat pada skoci tak ikut arah yg sepatutnya.

      Delete
  66. Salam sis.. sy nk tnye.. knape ye ble sy start mnjhit, kain tu statik di tmpat yg sme.. benang nye jdi bkumpul.. sy dah try adjust sekoci, tpi still xbleh gerak..

    ReplyDelete
  67. Salam sis.. sy nk tnye.. knape ye ble sy start mnjhit, kain tu statik di tmpat yg sme.. benang nye jdi bkumpul.. sy dah try adjust sekoci, tpi still xbleh gerak..

    ReplyDelete
  68. Salam kak...maaf saya mau tanya klo benang bawah tak boleh menyatu dengan benang atas knp ya??

    ReplyDelete
  69. Salam kak...maaf saya mau tanya klo benang bawah tak boleh menyatu dengan benang atas knp ya??

    ReplyDelete
  70. salam kak..nak tanya..ada tak cara saya nak adjust gigi mesin jahit?sbb nya bila jahit tebal, akan ada kesan dbawah jahitan..kdg2 smpi nk rosak kain..saya guna singer industri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mesin singer ada pelaras.. boleh laras . tgk mesin jenis pe

      Delete
  71. Kenapa mesin jahit tepi saya jem...tak mau jalan...tapi motor masih bunyi bila dipijak

    ReplyDelete
  72. Kenapa mesin jahit tepi saya jem...tak mau jalan...tapi motor masih bunyi bila dipijak

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesin stuck... tengok ada mana mana tempat yg tersangkut.. selalu benang skoci.

      Delete
  73. Kak..kenapa jahitan tersasar dr track nya? Jadi jahitan tak lurus dan menyerong..tak kena atas kelepet kain yang kita nk jahit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lurus..kita yg control..cuba jahit perlahan..janagn laju sangat.

      Delete
  74. Kak..kenapa jahitan tersasar dr track nya? Jadi jahitan tak lurus dan menyerong..tak kena atas kelepet kain yang kita nk jahit..

    ReplyDelete
  75. Salam kak.. jahitan terbalik.. mesin jalan dan kain kedepan bukan kebelakang.. apa sebab mya yer.. pemasangan motor semianya betul..

    ReplyDelete
  76. Salam kak.. jahitan terbalik.. mesin jalan dan kain kedepan bukan kebelakang.. apa sebab mya yer.. pemasangan motor semianya betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. maaf saya tak pasti.. selalu mesin jahit manual ada maslaah ni sbb salah pijak. kalu pakai motor..baik bawa ke kedai.

      Delete
    2. Assalam kaq ,macamna nak buka pisau untuk mesin jahit tepi ?pisau yang kat atas tu.

      Delete
  77. AsSalam...sis..nk tnya..klu benang atas tetiba jdi terik bla mjahit n benang di bawah kain yg kita jhit tu akan bkumpul..bla sy tarik roda utk gerakkn jarum, benang ats tu jd terik..cmne nk wat ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya kain tak sama tebal. Jadi tapak mesin tak boleh bergerak bila sampai tempat tebal dia akan berhenti tak bergerak dan jarum terus menjahit tempat sama ..tu sebab benang bergumpal.
      kalau mesin high speed tak pe..
      caranta u bersihkan balik benang berkumpul dan pastikan tak jahit kain yg tebal.

      Delete
  78. salam, saya nak tanya kenapa masa menjahit kain tak bergerak ?

    ReplyDelete
  79. Assalam sis..sy pkai msin vintage butterfly..tapi dua hri ni motor dia macam bau hangit je...kapasitor rosak ke?huhu

    ReplyDelete
  80. As'salam..maaf nk tny, andai jarum termasuk dalam lubang sekoci mcm mne ye?kne hantar service ke? Nk tanggalkan jarum lps tu trs temasuk dlm papan tu

    ReplyDelete
  81. Akak nak tumpang tanya, mesen jahet global glsm2010 saya bergerak sendri lepas on switch. Padahal sy tak tekan paddle pon. Knape ea??

    ReplyDelete
  82. Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya
    LPK NAVITA


    Tempat Pelatihan Orang Mandiri

    Pelatihan Jahit, Kaos, Tas, Bordir, Jilbab, Sulam Pita, Payet, Selimut, Bantal, Aneka Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca, Batik, Daster, Bed Cover, Kebaya, Korden, Rajut, Sablon, Jahit Kucing/Anjing, Desain Baju, Kamisol, Gamis, Jilbab lebar, Manik-Manik, Pakaian Dalam


    Mudah-Murah-Hemat-Terampil

    Kenapa memilih LPK Navita:

    Belajar dengan menyenangkan
    Minim ujian
    Guru dididik secara khusus dengan pengalaman
    Murid diberikan kebebasan
    Minim sistem rangking
    Menganut paham "less is more"
    Menetapkan standart sendiri
    Sesama LPK tidak bersaing, tidak memperebutkan murid untuk keuntungan
    Lebih Cepat Selesai
    Lebih Cepat Meningkatkan Penghasilan
    Lebih Banyak dicari di dunia kerja
    Berpengalaman sejak 2003
    Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional 2009
    Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
    Magang
    GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
    Biaya Mulai 350rb/program
    Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
    Disediakan asrama bagi yang berasal luar kota yogya
    Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil


    Jalan Veteran No. 28
    yogyakarta
    HP. 085740028487
    PH.(0274)450326



    buka cabang di sleman :

    Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
    Godean Sleman Yogyakarta
    HP. 085740028487
    pin BB 75F08617

    Kursus Jahit Bordir

    ReplyDelete
  83. Salam, mesin jahit saya tiba2 bau hangit dan terus tak bergerak .. masalah apa ya tu kak ?

    ReplyDelete
  84. Salam. Sis, mesin saya juki ddl-8100e. Saya nk gulung benang kat skoci tp tali motor tu xrapat dgn gear yg putar skoci tu. Mcmana nk ketatkan tali motor ni ye?

    ReplyDelete
  85. Salam sis...sy nk tnye klau jahitan atas xkemas knp ye..mesin jahit mini

    ReplyDelete
  86. Bagaimana nk mnyk mesin yg xde dlm user guide?mesin sy brother bm2600

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak mesin boleh diletak di setiap sendi yg bergerak. tujuan minyak untuk elak setaip tempat di mesin berfungsi dgn lancar dan tak tersekat.

      Delete
  87. salam sis.nape bila nk mengunci jahitan,jahitan jd x kemas.mse mjhati je ok.bila nk knci jahitan trus x cntik

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails