cookieChoices = { }

Friday, February 1, 2013

jahitan mesin longgar?

Jom kongsi masalah dan penyelesaian mesin jahit... Pernah tak anda jahit dan hasil jahitan mesin jahit anda begini?
 
Jahitan bahagian atas ok dan bahagian bawah longgar dan benang tu boleh tarik je.. GEram kan?
Jom tengok apa masalah saya? hehee.. bila dah jumpa gelak sendiri...
Ayah saya kata ( ayah say amemang terror repiar mesin) kalau macamniketengangan benang tak sama. so benang skoci( kat bawah ) dan kat atas masalah.
Saya pun cek.. ok je.. dan jeng jeng saya jumpa... cuba tengok benag skoci saya ni..
ahakas... malunye saya... ni gulung pakai tangan ke? sebab terlilit tak sekata.. pesal ha? patutla benang tak sama tegang.. ni pasal benag skoci yang tak nak berpusing betul la ni..!!! cek balik pesal benag skoci yng pakai mesin ni melilit macam ni?
tengok kat  tempat melilit benang tu... ooo patut la...

Ni mesti kerja anak say ani... emm pastikan benang di masukkan betul ikut lubang tu..dan di selaraskan sebaiknya... then.. buang benag tu .. letak balik yang lain.. selaraskan elok elok skocinya. bila benag dah skoci tu melilit betul dan sekata.. maka ok la jahitan itu..
Tu pun tak perasan!
Lagi satu jangan lupa... kat tempat letak skoci pun.. pastikan benang takde tersangkut sangkut klat sini, baru letak skoci. Sebab bila dah sesekali dia meragam.. mungkin ada sisa sisa benang yang melekat kat sana.. adjust balik selaras ketengagan benang dan selamat menjahit.. thank you ayahku..
 
 
 

14 comments:

  1. hai, nak tanya klu masa menjahit benang pada kain selalu tertarik sebab apa yea...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... kalau jahitan benag selalu tertarik macammana ye? Ok takpe saya bagi situasi:
      1. kalau benang kain yang di jahit tertarik. maksudnya jarum yang digunakan tidak sesuai dengan kain. Atau jarum itu ada bengkokkan kecil pada hujungnya dan menyebabkan dia menarik kain yang di jahit.
      2. kalau benang jahitan tertarik dan jahitan tak kemas . Maksudnya ketegangan kedua dua belah atas dan bawah jahitan ( skoci dan atas ) tak sama salah satu terlalu kuat menyebabkan benang tertarik
      harap membantu

      Delete
    2. tq , info yg sangat berguna..

      Delete
  2. Salam, sy baru beli mesin brother b785-3 sgt sgt newbie dlm bidang menjahit ni.. Sy ada beberapa soalan kalau boleh sy tanya..
    1. Kalau nk gulung benang dkt skoci memang kena masukkan ikut gelung tu ye? Kalau tak ape akan jadi ye?
    2. Kenapa kdg kdg benang sy jahit tak lurus dia mcm condong ke atas..? Sebb sy tak pandai kawal kelajuan mesin atau sebb benang atau sebb jarum?
    Mohon tunjuk ajar..runsing rasa. 😢

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..

      1. kalau tak pakai ikut gelung benag tak tersusun cantik dan bila kita guna skoci tu.. benang akan bergulung dan putus putus.
      2.jahitan tak lurus ada few sebab .. sebba tak tetak fabric dengan betul dan lari.. kedua kalau fabric memeri kita over tarik.. dan kelajuan yang kita tak kawal juga menyebabkan fabric lari dr tempat yang sepatutnya kita jahit.
      boleh buat latihan untk kawal kelajuna.. mesin baru memang ada masalah tu.. nanti lama lama akan biasa..

      Delete
  3. Terima kasih share...sy j:Nuh fikir cemana nak buat bila jahitan longgar.....

    Jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. hi..masalah saya jahitan bawah longgar.saya guna mesin jahit singer 8215HB..macam mana tu ya kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila ketat kan benag skoci bawah pada pelaras benag skoci

      Delete
  5. tq dear..sgt berguna..baru kejap ni jadi..silap masuk benang atas hihi

    ReplyDelete
  6. Terima kasih Serihati. Saya doakan kebahagian puan krn saya pun dah bahagia krn dah tahu masalah mesin jahit saya ni....😂

    ReplyDelete
  7. Sis minta tolong, kenapa la mesin jahit ni.. benang bawah macam x bersatu je dgn benang atas.. tgk atas jahit ok, bila pusing blkg mak aii boleh tarik je benang skoci tu.. huhu.. tolong sis.. ni yg buat mood menjahit tu 'down'..

    ReplyDelete
  8. Sis minta tolong, kenapa la mesin jahit ni.. benang bawah macam x bersatu je dgn benang atas.. tgk atas jahit ok, bila pusing blkg mak aii boleh tarik je benang skoci tu.. huhu.. tolong sis.. ni yg buat mood menjahit tu 'down'..

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails