cookieChoices = { }

Wednesday, February 8, 2012

jom buat

DRESS Ariana Ni la rupa dress yang aku nak kongsi cara buat dengan korang semua.. nak lebih ceria sila guna kain untuk riben warna kontra.. dan hias la dgn butang yag cantikk.. sbb yg ni aku takde plain kain utk matchkan dgn baju ni..soo nampak tak berapa menyerlah...
 nak cuba? JOM CUBA
sebab pe aku letak nama dress ariani? sbb dress ni aku buat atas permintaan mak ariani. sbb aku kan takde anak pompuan..
so jom tengok mcm mana nak buat baju ni..
mulakan dengan memotong bahagia atas baju

lepas tu potong untuk skirt.. ambik melintang baru skirt kembang
mulakan bahagian leher ni... kita letak mcm dlm gambar dan jahit

lepas tu gunting skit sbb senang nak lipat nanti tak menggelembung

iron.. buat bahgian leher depan sekali

 ok sambungkan bahu

bila terbalikkan beginilah bentiknya.....  jom buat bahagian skirt lak... nanti letak butang kat situ..ikut la butang pe yg suka.. penyangkut kecil tu pun ok jeee
ni pulak bahagain skirt yg di gunting serong tadi

 buat kedut kedut dan pin kan pada bhg baju yg siap

rupa siap pin macam ni

lepas tu jelujur la.. jadi macm ni..

thenn jahit dgn mesin dan inilah hasilnya..

ni pula tali utk buat riben. kita perlu dua keping cebisan perca kain

 jahit macam ni.. tinggalkan luabga utk terbalikkan keluar fabrik

gunakan jarum dan jahit untuk kukuhkan riben

 that the final..
emmm rasa mcm tak complete kalau tak bagi pola... i will do it later...
 
okies saya dah update pola ye... boleh klik kat pola bahagain menu tu dan cari pola untuk dress adriyana. selama mencuba!
 




33 comments:

  1. thanks sudi buat entry jom buat sendiri...saya follow anda

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing. kt belakang rupe die cane ek? mcm nk try buat..klau ade pola lg bagus ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... maaf la sebenarnya baju ni dah bagi kat kawan baik.. takde dalam simpanan, tak sempat ambik bahagian belakang mcm na.. sebab kita takde anak perempuan.
      Insyallah ada masa kita buat entry lain dgn polanya sekali.

      Delete
  3. terima kasih sbb sudi share ilmu menjahit ni. saya suka follow blog awak. klu bole buat la entri cara nak jahit pakaian yang lain2 lagi ye. tq..

    ReplyDelete
  4. Salam Hamidah. terima kasih melawat dan meninggalkan komen anda. Insyallah saya akan uupload lebih banyak pola dan baju baju lain selepas ini. Sebenarnya saya suka baca komen dalam setiap entri saya. Dan insyaallah saya akan cuba membaiki dan menambah apa ya, rasa happy sangat pembaca rasa ingin tahu... namun saya tak suka mengarah pengunjung menulis komen. Saya suka baca komen ikhlas tanpa arahan ..kan best tu.. tq hamidah insyaalah saya usahakan.

    ReplyDelete
  5. boleh tak tunjuk pola yang digunting...xberapa jelas...sebab kain bunga bunga..maaf ye...

    ReplyDelete
  6. thanks bagi komen.. saya selalu buat entry base on komen. ok for dress ni saya sebenarnya dah terbuang polanya..masa tu pun teklee rasa nak letak pola.. but d't worry saya tgh update pola pola baru utk dress sikecil dan insyallah sebelum puasa ni saya uploadkan.. sila rajin jenguk blog saya..tq

    ReplyDelete
  7. thanks for this entry...sy tunggu pola utk dress si kecik ni ^^
    tringin nk try jait sendr :)

    ReplyDelete
  8. Salam semua pola untuk baju ni saya dah update ye.. sila tengok menu bar saya kat atas tu..sila klik pola. Kat sana saya dah letak pola ni. macam biasa sila print pakai paper a4 lepas tu cantumkan.selamat mencuba.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. kalau nak order.. sila email saya di norimbiz@gmail.com jika ada kelapangan saya tolong. Jika agak sibuk mungkin saya tak boleh nak siap.

      Delete
  10. Salam pak.terimakasih untuk ilmu nya

    ReplyDelete
  11. Terima kasih saya pun tgh nak belajar buat skirt kembang

    ReplyDelete
  12. salam pak, terima ksih tunjukan cara jahit skirt labuh

    ReplyDelete
  13. perlu berapa meter kain saya beli untuk ketinggian saya 172cm ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tinggi 172 , 3 meter cukup. asal lebar kain 45 inci.

      Delete
  14. Terima Kasih pak sudah buatkan pola skirt labuh untuk saya

    ReplyDelete
  15. Terima kasih atas ilmu yang diberikan.Saya pun tengah mencari - cari cara membuat berbagai jenis baju kurung untuk kegunaan sendiri saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyALLAH ada kelapangan saya tambah skit skit .. pol adan cara jahit.

      Delete
  16. wah menarik.boleh buat macam ini kalau baju singkat

    ReplyDelete
  17. dekat luar susah mau cari extender ni

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.....ya allah masih ade org yg ikhlas mcm puan....terima kasih sebab sudi kongsi ilmu

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum kak.. nak tanyer nak buat skirt kembang flowy gitu kene gune berapa meter yer? ..harap akak bls; )

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails