cookieChoices = { }

Monday, August 12, 2013

buat plum dress - bayi

Salam.. raya ni nampak sibuk betul.. lama tak update blog..
Cantik tak dress kecil ni?
plum dress untuk bayi usia 0-satu tahun
jika anda nak cuba nak buat, senang je.. pola ada kat sini gak... untuk usia  0 hingga 1 tahun..
guna pola ini anda guja boleh hasikan baju lain seperti ini:


Sebenarnya dress kecil ni dah lama siap.. tapi belum kesempatan nak upload gambar dan sebagainya.
Bahannya tam banyak dan tak susah..mungkin kain lebihan baju kurung pun boleh guna. sebab kain yang perlu pun tak sampai satu meter.
 ok jom layan cara nak buatnya :

pola yang siap digunting




letak bahagian pola leher pada pelapik dan jahit tepi


 
 
di bahagian leher pelabik seperti gambar dan lipat ke bahagain dalam.
 Lapisan leher kemaskan kedalam seperti ini dengan jahitan tangan
cantumkan leher dan tepi badan seperti ini kemas
sediakan bahagian kain untuk di cantum dengan badan. jika inginkan line kuning sila buat piping seperti di bawah.
buat piping dan cantumkan
piping lengan dengan warna hitam kemas guna tapak piping.
kelim bahagian bawah dress dengan kelim mesin yang simple.
boleh tambah hiasa bunga seperti ini jika suka.


 jahitkan bunga pada dress yang siap.
Sekarang jahit butang katup di bahagaian belakang dress.
dan kemaskan.. hasilnya seperti dalam gambar utama yang siap.. selamat mencuba. macam biasa sila cari pola di menu pola kat menu atas tuu..

 
 
 
 


8 comments:

  1. assalam sis, utk dress ni ada ukuran dia x? saya teringin nak buat utk anak saya :)
    kalau boleh sis email kat saya pola dia : nerrynatasha@yahoo.com
    tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dik, boleh ambik pola di ruangan pola yee click pola kat tools bar kat atas yee. tq

      Delete
  2. assalamualaikum sis... nk tnya... pola ni sesuai untuk bayi 0-1 thn kan... ukuran ikut pola sahaja atau nk ukur badan bayi yea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut pola.. kalau nak ukur sendiri kena buat pola sendiri..takut tak ngam.. cuma boleh ubah dari segi labuh baju ..

      Delete
  3. salam sis...pipping tu camnew yer...sy krg fhm...sy br nak belajar menjahit..minta beri tunjuk ajar..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo piping tu adik kena beli tapak untuk piping. untuk ini kena beli ikut jenis mesin yang adik guna. Kalau nak jahit tak pakai tapak piping pun boleh ..tapi agak sukar dan tak kemas.

      Delete
  4. Salam,line kat pinggang tu nk buat mcmn?dah siap semua baru tampal ke?

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing.. Butuh bahan kain berkualitas dengan harga murah?.. Kunjungi toko kain online kami dan dapatkan penawaran menarik lainnya.. Regards : Fitinline..

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails