cookieChoices = { }

Sunday, August 9, 2015

Cute ladybird

Hari ni nak kongsi cara cara buat ladybieb kecil.. sebagai hiasan .. comel..
 maaf gamba kurang memuaskan...

Boleh guna sebagai add onn kat barang barang sedia ada supaya lebih comel.. specially baby
kat dinding pun boleh
ni lagi addition nak lawa lawa baby punya barang..add onn..
version ni gamba lawa skit.. sebenarnya nak anta buat book tapi..manuskrip di pulangkan balik atas sebab sebab tertentu.. so masuk blog je la.. boleh kongsi free dgn kawan kawan..
 bahannya... kapas skit, fabric merah dan hitam..
fabric ni saya guna hitam tu felt dan merah ti say apakain lain bukan felt...
dua pasang mata kecil ..fabric glue.. 
kain merah ni potong bulat ye...
lepas tu potong hujungnya

ok potong macamni...
ambik lebihan warna merah yang potong tadi dan gunting kain hitam sama besar
pakai jarum dan jahit ..cantumkan merah dan hitam tu yee
jahit kemas yee
 dan sudah boleh la jahit jelujur sekeliling bulatan tu
jahit sekeliling tau.. termasuk yang warna hitam tu sekali
then, tarik skit agar dia membentuk lubang dan masukkan kapas
masuk kapas agar dia nampak berisi
then, tarik perlahan 
jangan tarik semua agak agak nak tertutup kapitkan 
cantumkan memangang..jgn membulat.. nanti ladybird bulat..
kemaskan dan cucuk kat sempadan hitam dan merah...
cucuk tengah tengah tau.. 
lepas tu tarik benang ke belakang ..dan dapat satu garisan...then kemaskan. matikan jahitan ke bawah
cantik kan? tarik kuat skit ye.. jangan benang tu kendur..nanti tak cantik..biar ketat skit.
then gunting kain lebihan hitam..  ( kain felt tu yee) kecil kecil dot hitam atau boleh ganti dengan manik hitam yg sewaktu dengannya...
ambik fabrik glue dan gamkan pada ladybird anda
then lekatkan mata...... dan jadi kan? senang je..
selamat mencuba....

3 comments:

  1. Hi sis nk tya kt mn nk cari mata utk tampal kt haiwan tu? Tq 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari kat kedai kraf dan alatan jahitan.

      Delete
  2. Hi sis nk tya kt mn nk cari mata utk tampal kt haiwan tu? Tq 😊

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails