cookieChoices = { }

Thursday, July 30, 2015

Jom buat hair ban comel.

SEsekali jejalan tu bil anampak hair ban comel teringin nak anak kecil kita pakai.. kita sendiri nak pakai pun boleh... tak payah beli...
Secara basicnya.. yang comel tu apa hiasan yang di jahit pada hair ban..
hari ni saya nak kongsi car abuat hair ban yang mudah dan terpulang pada kita apa hiasa yang kita nak letal kat hair ban tu..
cara nak buat hiasa pada hair ban tu rasanya dah ada dalam blog ni..

Ini adalah gamba gamba hair band yg saya buat.. emm comel kan..? senang je nak buat semua ni.. jom kita tgk..
Ni contoh hiasan yang di kenakan
ni pun buanga kain yang saya letak dalam enty yang lepas lepas
ok peralatannya mudah je.. semua dari lebihan kerja menjahit.. orang kata perca kain .dan sedikt getah elastik kecil lebihan kerja menjahit anda.
Sila gunting kain dalam dua saiz diatas. besar dan kecil.
Untuk panjang:
1. panjang mana sila ukur kepala anak anda. then 70% dari ukuran tu untuk panjang kain yang besar dan lebar 2.5 ke 3 inci ( ikut suka)
2. 30% + 1 inci lagi untuk panjang kain yg kecil. dan lebar kurang dari satu inci

lepas tu lipat dua terbalik dan jahit lurus
terbalikkan kain yang di jahit tu.. anda akan dapat macamni
masukkan getah gunakan pin untuk sain yang kecil
pakai jarun matikan hujung getah tu kat hujung kain
tarik skit supaya getah tu pendek.. dan nanti hair ban takla longgar
lebih kurang macamni
lepas tu cantumkan juhung getah pada main hair ban
lipa ke dalam nak bagi dia nampak kemas

jahit pakai mesin.. jang ikut macam saya..:) pakaila benag sama color..tak la nampak hodoh..hehee
tada.... letak la hiasan apa yang suka ..
kan dah jadi....???
best best..

6 comments:

  1. cantik,tapi saya ni tak kreatif

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe tengok gamb adan ikut yg mana suka.. tak perlu kreatif.. hehee

      Delete
  2. rajin nya buat. tangan berseni boleh la. tangan ku keras. hahaaa

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails