cookieChoices = { }

Friday, April 26, 2013

Part dalam set plastik snap plier dan fungsinya

Salam semua, entry kali ni nak di kongsi apa itu snap plier? Apa part yang ada dalam set snap plier dan bagaimana menggunakan bahagaian tersebut.

 Sebenarnya saya buat entry ni untuk pelanggan yang membeli snap plier jenama KAM dari aku. online saya. Untuk membeli barang DIY yang ada bolehlah melawat bahagian DIY kedai saya. Harap membantu.

Sekiranya anda memiliki set ini dari jenama lain, mungkin anda boleh membacanya sebagai rujukan.
Disini saya akan terangkan cara menggunakannya. Di harap semua orang akan mendapat manfaatnya. Dan dapat membantu.

semoga gambar yg di upload ni jelas.. satu set snap plier untuk plastic snap button jenama KAM terdiri dari 1 srew driver holder plier satu metal rod dan 3 plastic die.

Ok, sekarang kita belaja apa fungsi fungsi alatan tersebut agar memudahkan kita menggunakannya.
Plier holder adalah set lengkap, yang sedia untuk digunakan. Dan peralatan yang di beri ialah untuk tujuan kita mengubah saiz peralatan kepada saiz butang yang ingin kita gunakan.

Kita belajar mengenal dan menggunakan alatan ini satu persatu ye.. Kita mulakan dengan metal rod.

Kalau anda lihat metal rod ini dari rupanya sama saja, tetapi cuba anda lihat besi di bahagian dalam metak rod itu ada dua saiz berbeza.
Satu besar dan satu lagi kecil. Selalunya butang T3 saya gunakan yang kecil dan T5 saya gunakan saiz yang besar.

Bagaimana nak menukar metal road ini? Caranya ialah

1. Ambil screw driver yang disertakan dalam set ini, buka bahagian atas pemegang (yang ada spring tu). Buka je sampai terkeluar semuanya.



2. Lepas tu keluarkan spring yang melilit metal rod tu.

3. Dah siap tu boleh cabut getah putih yang berada di bahagian bawah pemegang.


4. Than tarik keluar metal rod tadi.












Lepas buka, jangan tak tau pasang balik tau!
Cara nak pasang balik metal rod yang baru

1. Sekarang cabut rubber pada metal rod yang ingin dipasang.

2. Masukkan pada lubang metal rod yang di cabut tadi.

3. Bila dah letak metal rod baru. Than, pasang balik getah metal rod tu.

4. Then pasangkan spring semula.

5. Katupkan (tekan) pemegang plier sampai nampak lubang pemegang plier dan lubang metal rod selari.

6. Pasangkan screw semula pusing kemas.. tada.... Dah siap cara nak tukar metal rod.


Cara nak tukar plastic die.

Pesal la panggil plastic die? sebab plastic tu mati kat tapak tu.. kemas.. heheee .. tafsiran saya..
dah dah.. jom tukar plastic die ni..

1. Mula mula tengok kat holder plastic die tu. Perasan tak ada satu screw kecil...
2. Apa lagi jom bukak screw tu...
3. Bila dah terbuka, tengok bahagian bawah plastic die holder tu ada lubang kan?
4. Masukkan screrw driver dan push keluar, maka terkeluarlah plastic die tu..


Macammana nak masukkan balik ni?
1. Masukan plastic die yang berkenan dalam plastic die holder.
2. kemaskan.. bila dah sure ok
3. screwkan balik kemas kemas..
4. Siap untuk digunakan.

Kalau nak pasang plastic die ni..sila tengok pada setiap plastic die yang di bekalkan. KAt bahagaian atas tepi ada nombor butang di sertakan. ini untuk jenama KAM. kalu yang plier lain saya tak pasti.

dan selalunya saya cuma guna butang saiz T3 untuk baju kecil dan saiz T5 untuk cloth diaper, bag dan lainnya.
sila baca cara menggunakannya pada entry saya selanjutnya. terima kasih.


4 comments:

  1. salam nak beli di mana plier set ni ye? tqvm in advance ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aida.. boleh beli di mana mana online atau kedai hardware,..ad ayang jenis besi dan ada untuk plastic.. kalau nak yg sama macam saya explain ni ..boleh beli dr saya. whatup me at 012-2296657 . tq

      Delete
  2. atau lawat web di onlien saya di 123kidz.net

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis jual berapa ye? sy x boleh pegi ke 123kidz.net

      Delete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails