cookieChoices = { }

Sunday, November 3, 2013

cara ubah suai - skirt lama

Salam..
hari ni nak kongsi cara cara yang saya buat mengubahsuai pakainan lama.. dah jemu..
Bahan yang tak nak pakai dan nak diubah suai ialah:
1. sehelai skirt panjang jenis memeri( kain macam lycra) gitu - warna hitam dan
2. sehelai T-shirt kesayangan warna dark purple.
Plan nak buat dress labuh sampai lutut.
 Ok.. saya memula telah mengerjakan t- shirt tu.. sebab paling teruk..bahagaian depan t sgirt tu dah berlubang..maklumla.. suka sangat pakai shirt ni.
kerjaka shirt.. ambik la bahagian mana pun yang boleh dapat gunting panjang.

So saya telah ambik bahagaian leher dan bahagaian belakang untuk buat bunga ros.. juast gunting dan jahit jelujur .. dah jadi bunga. Lenganny amasih elok..so saya cadang untuk buat dress saya berlengan .

ok ni dia satu guntingan panjang

lipat 2 dan jelujur

dan sampai hujung tarik benang

ni bahagian bawah ..tarik kemas dan cantumkan dengan jarum

ni bahagian atas nampak macam ni

nak cantik tambah butang

ni la hasil bunga..nya

ni pula bahagain leher dan bawah shirt yg dah berkelim gunting memanjang

gunting keliling leher shirt

dapat bahagain ni

jahit jelujur macam ni

terus jelujur sampai hujung

kalau panjang sangat buat la dua tiga dan dia akan bergulung macam ni

ni dan siap jelujur

kemaskan bahagaian bawah



ni hasilnya

 .
ni lak skirt yang nak di kerjakan
   So saya tebuk lubang untuk tambah lengan shirt pada skirt tu.
Bahagian leher lak.. adalah dari bahgian pinggan skirt. then saya letak bunga yg saya hasilkan dari perca shirt tu.. supaya dress saya tak nampak terlalu kontra sangat
tebuk bahagian tepi kedua belah skirt nak letak lengan

sambung dengan lengan shirt yng selamt di korbankan tadi

gini la hasilnya.. tapi cuba tengok bahagian pinggang tu getahny abesar sangat so tukar la getah lain
 
saya tetas dan masukkan getah lain. Kalau teror jahit buatla leher yg lebih advance

 
getah di tetas

saya ganti getah kecil comel..

sebab skirt saya ni memang selesa.. best pakai.. 
But Last month adik saya dah ambik..naji ni.. katanya berkenan..

ni la hasilnyerrrr

takpela.. ada masa saya ubah suai baju lain lak...
hehhee

2 comments:

  1. assalamualaikum :)

    selagi blog ini tidak di tutup, perkara @ ilmu yg di kongsi berterusan. saya baru baca dan few pola dan cara mudah buat baju kurung baby tu saya suka sangat. terima kasih buatkannya nampak mudah... cuma sy kena perbaiki cara dmengukur jugak.
    wassalam.. :)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum :)

    selagi blog ini tidak di tutup, perkara @ ilmu yg di kongsi berterusan. saya baru baca dan few pola dan cara mudah buat baju kurung baby tu saya suka sangat. terima kasih buatkannya nampak mudah... cuma sy kena perbaiki cara dmengukur jugak.
    wassalam.. :)

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails