cookieChoices = { }

Friday, June 13, 2014

Buat sendiri sarung tangan bayi(mitten) - set baby girl ( bahagian 2)

Buat sendiri sarung tangan bayi(mitten) - set baby girl ( bahagian 2)
Seronok Raya? Jomkita sambung bahagian 2 iaitu car anak buat mitten. sarung tangan baby yg comel ni...

Mula mula gunting kain seperti ni.. besar sikit pun tak pe..sebab nanti bila letak getah dia akan mengecil dan tangan bayi pun selesa.


lepas tu jahit di bahagian tepi macam ni..tinggalkan bahagain tengahnya yee
lepas tu kelim tepi ..dan jahit seperti di gambar.. dua jahitan lurus ikut dot dot merah tu..tunggalkan skit ruang untuk masukkan getah. tahap ni sukar skit..sbb sarung tangan ni kecik.. kalau rasa mesin ti susah nak control boleh pakai jahit tangan.
Nampak tak hasil lepas jahit kelim tu.. ni gambaran dari dalam..

sediakan getah dan lekatkan pin kecil hujung getah tu

ok masuk dalam lubang dan keluarkan macam ni
ikat hujung getah dengan mencantumkannya.. macam ni... dah sebelum tu test la dulu seketat mana yang kit anak. kalau baby cubby tu better longgar skit  tapi biarlah lekat kat tangan baby
 lepas tu jahit hujung uang terbuka ..tempat kit amasukkan getah tadi.. jahit kemas jee
Tada... dah jadi sebelah.. emm buat sebelah lagi ye...
kalau nak cantik boleh pasangkan riben comel macam yang saya buat, supaya sedondon denagan topi comel tu...

6 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Terima kasih di atas perkongsian.
    Just nak tau....
    Guna kain jenis apa yang sesuai yea....?
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam melina..
      Saya selalu guna kain microfleece.. yang kat atas ni saya guna cotton .. apa kain pun boleh tapi yang terbaik guna kain yang memeri lembut, sebbab jari baby nak gerak senang..

      Delete
    2. Assalamualaikum Ima Norim,
      kalau guna flanel cotton ok x?

      Delete
  2. Salam, nk tnye kat mane boleh dptkan lain micro fleece?.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah jumpa kat kedai kraf tapi kuantity terhad. bagi saya pula memng saya terus import dr china.. masih ada stock ..kalau nak boleh whatup saya di 012-2296657

      Delete
  3. saya nk juga kalau ada yang jual,, meh pm

    ReplyDelete

Tinggalkan pesanan anda di sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails